HONNINGHJERTER

HONNINGHJERTER

DET SKAL DU BRUGE:

500 g honning
250 g rugmel
250 g hvedemel

2 æggeblommer
5 g potaske
5 g hjortetaksalt
3 tsk kanel
1 tsk allehånde
1 tsk revet muskatnød
1 tsk stødt ingefær
evt. lidt vand

SÅDAN GØR DU:

Ælt honning og mel sammen til en fast dej. Varm evt. honningen op til max. 50 grader, så er det lettere. Lad blandingen modne i køleskabet med film over i mindst 14 dage. Gerne længere.

Bland resten af ingredienserne i dejen og ælt den hurtigt sammen. Er den blevet stenhård, så tilsæt lidt vand, men den må ikke blive for våd eller fedtet. Lad dejen hvile til næste dag.

Rul dejen ud og stik hjerter ud. Husk at lave et hul i hjerterne, hvis der skal en sløjfe i. Er dejen blevet fedtet, så strø mel på bordet. Bag hjerterne ca. 10 minutter ved 200 grader. Lad dem hvile i en kagedåse i otte dage.

Pynt med chokoladeovertræk eller glasur efter smag & behag. Eller flæk dem og fyld dem med æblemarmelade e. lign.

Så er det jul. Mmmmm.

SKABT MED KÆRLIGHED OG TID OG TID OG...

Det er lige nu, du skal forberede dejen til honninghjerter, hvis de skal være klar til jul og for eksempel udgøre en fin hjemmelavet mandelgave. Honning og mel skal blandes og stå i køleskabet mindst 14 dage. Al modning derudover gør kun kagerne bedre og lækrere. Mange bagere lader honningkagedejen hvile i tre måneder, men i gamle dage kunne den godt få lov at stå i over et år. Dejen blev forberedt sidst på sommeren, når honningen var slynget. Ofte gemte man også lidt af den modnede honningmasse, som kunne danne en smagfuld basis til den næste portion dej.

Når honningkagedejen modner, får du en bedre smag, og der sker en naturlig hævning af de mælkesyrebakterier, der findes i honning og mel. Der er gang i enzymatiske processer, gæringsprocesser og omdannelse af proteiner og kulhydrater, som giver langt bedre fordøjelighed.

Desuden betaler det sig at lade kagerne ligge en uges tid, efter de er bagt. Er de blevet for tørre, så prøv at lægge dem i en plasticpose sammen med et par skrællede kartofler i et døgn. Nogle husmødre sværger også til at lægge et par stykker toastbrød i dåsen sammen med kagerne, så de kan trække fugt fra det.

HEMMELIGHEDSKRÆMMERI OM HONNINGHJERTERNE

 

I Danmark har honningkageopskrifter traditionelt været omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Faktisk lige siden de første honningkagebagere i 1783 startede deres forretning i Christiansfeld.

Opskrift og licens skiftede hænder i århundreder, og den dag i dag er det umuligt at vriste den originale opskrift ud af hænderne på den lokale honningkagebager. Men vi ved, at der også tidligere er bagt honningkager i hele Norden, i Tyskland og i Østeuropa. De hører årets mørke tid til.

Der findes et hav af forskellige opskrifter – ikke alle er lige vellykkede – og vi anbefaler, at du også prøver dig frem med din egen foretrukne krydderiblanding. På den måde kan du opfinde din egen hemmelige opskrift, der kan gå i arv fra generation til generation. Krydderiblandingen her er altså blot vejledende. Du kan også tilsætte revet citron eller appelsin, sukat, rosiner eller hele mandler – eller udelade et eller flere af krydderierne, hvis du ikke bryder dig om dem.

Der er delte meninger om, hvorvidt der skal rugmel i dejen eller ej. I gamle dage blev der udelukkende brugt rugmel. Vi foreslår halvt rugmel – halvt hvedemel, men du kan altså også vælge udelukkende hvedemel.

 

{{basket.TotalItems}}
{{lineitem.ProductName}}

{{lineitem.VariantName}} - {{lineitem.Quantity}} x {{lineitem.FormattedPrice}} {{lineitem.FormattedPrice}}

{{lineitem.FormattedTotal}}

Din kurv er tom ;(

{{discount.Name}}

-{{discount.Price}}

Subtotal

{{basket.FormattedSubTotal}}

Forsendelse

{{basket.FormattedShippingTotal}}

Total {{basket.FormattedOrderTotal}}

Heraf moms

{{basket.FormattedTaxTotal}}

Produkt er tilføjet til kurven